Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Aantal passagiers op Schiphol daalt met bijna drie procent

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1290 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Aantal passagiers op Schiphol daalt met bijna drie procent

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol heeft in september 4,3 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een afname van 2,9 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2007, zo blijkt uit cijfers die de luchthavenonderneming dinsdag (28 oktober) bekend heeft gemaakt. Het aantal vliegbewegingen daalde met één procent naar 37.471.

De invoering van de vliegtaks was in september deels de oorzaak van een afname met 7,2 procent van het aantal passagiers dat Schiphol als beginpunt van hun reis gebruikte. Ook de hoge brandstofprijzen en de algehele malaise droegen bij aan de afname van het aantal zogeheten OD-passagiers, aldus een Schiphol-woordvoerder.

Er was vooral sprake van een passagiersdaling op intra-Europese routes, waarbij vooral het aantal reizigers naar Groot-Brittannië en de vakantielanden als Spanje, Turkije, Griekenland en Italië afnam. Het passagiersvervoer binnen Europa daalde met 4,2 procent en kwam uit op bijna drie miljoen passagiers.

Het aantal transferpassagiers steeg echter nog wel, met drie procent. Transferpassagiers zijn vrijgesteld van de vliegtaks, die op 1 juli is ingevoerd. Noord-Amerika deed het met een passagiersgroei van 4,8 procent onverminderd goed.

Vracht
Het vrachtverkeer kende een sterkere terugval dan het passagiersvervoer. In totaal werd vorige maand op Schiphol 128.000 ton vracht verwerkt, een afname van 8,1 procent in vergelijking met september vorig jaar. Vooral het vrachtvervoer naar het Verre Oosten en Noord-Amerika nam af.

Wereldwijd merkt de luchtvaart de gevolgen van het verslechterende economische klimaat. Ook veel andere grote luchthavens, zoals Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle en Frankfurt, hebben lagere passagiersaantallen gerapporteerd. Op Brussels Airport is de passagiersgroei vrijwel tot stilstand gekomen.


Reacties op dit bericht