Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Aanpassing akkoord Schiphol hindert snelle groei

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 524 
|
 Parool 
Aanpassing akkoord Schiphol hindert snelle groei

(Nagekomen)

AMSTERDAM - Een aanpassing van het onlangs afgesloten akkoord over de toekomst van Schiphol verhindert voorlopig een sterke groei van de luchthaven. Schiphol wilde die nu al vast leggen.

In het akkoord tussen de luchthaven, regionale overheden en een delegatie van bewoners uit de omgeving van Schiphol is afgesproken dat het aantal vluchten op korte termijn kan groeien van 430.000 tot 480.000. Gevolg daarvan is dat de Buitenveldertbaan meer gebruikt zal worden.

Schiphol wilde daarnaast ook de Polderbaan, de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan meer kunnen gebruiken. Daarmee zou het aantal vluchten kunnen toenemen naar 600.000 per jaar. Dit aantal stond niet in het akkoord, maar door aanpassing van de hoeveelheid geluid die op bepaalde punten gemeten mag worden zou de groei wel al mogelijk gemaakt worden.

Na de bekendmaking van het akkoord, dat tot stand is gekomen onder leiding van commissaris van de koningin Hans Alders, kwam er van diverse kanten kritiek omdat er te weinig rekening was gehouden met de belangen van omwonenden. Die druk heeft geleid tot enkele aanpassingen in het akkoord. Er komen nieuwe berekeningen voor de hoeveelheid geluid die Schiphol op bepaalde punten bij die banen mag produceren. Schiphol zal daardoor meer zijn best moeten doen om de grenzen niet te overschrijden.

Volgens Cees van Ojik, vertegenwoordiger van de bewoners, zullen strengere grenzen ervoor zorgen dat het aantal vluchten niet sterk kan toenemen zonder dat daar een uitvoerige discussie over gevoerd is. Op de achtergrond speelt een conflict over de verdere toekomst van Schiphol. Omwonenden vinden 500.000 inwoners voldoende. Schiphol wil naar 600.000 inwoners.

Voor de Buitenveldertbaan verandert er op korte termijn niets. Daar worden per jaar maximaal 40.000 vluchten toegestaan. Dat waren er 25.000. Als dat niet wordt verhoogd, zou Schiphol op korte termijn ‘op slot’ moeten.


Reacties op dit bericht