Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Aanleg van geluidswal bij Polderbaan stap dichterbij

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1121 
|
 Hoofddorpse Courant 
Aanleg van geluidswal bij Polderbaan stap dichterbij

Door: Frits Verhagen | zaterdag 5 december 2009 20:02

HOOFDDORP - De aanleg van een geluidswal langs de Polderbaan om het grondlawaai tegen te gaan is na donderdagavond een grote stap dichterbij te komen. Een meerderheid van de gemeenteraad toonde zich voorstander om de zogeheten ecobarrier daadwerkelijk te bouwen.

Wethouder Michel Bezuijen van Schipholzaken probeerde de raad ervan te overtuigen dat de geluidswal alleen zin heeft in combinatie met een achterliggend bedrijventerrein van 50.000 vierkante meter. Pas dan is er zicht op de zo gewenste 10 decibel geluidsreductie. Bezuijen zei dat alleen deze 50.000 vierkante meter in een overeenkomst met Schiphol wordt opgenomen.

Eén van de critici van het voorgenomen akkoord met Schiphol, PvdA-fractievoorzitter Bert van der Vliet, toonde zich na afloop van het debat tevreden over de toezegging van de wethouder. Met name de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP waren vooraf bang dat Schiphol naast de 50.000 vierkante meter ook nog een claim gaat leggen op een bedrijventerrein van 150.000 vierkante meter elders in de polder.

SP-fractievoorzitter Henk van Steenis nam zelfs het woord ‘chantage’ in de mond. Wethouder Bezuijen wierp die kwalificatie verre van zich. Volgens hem verdient Schiphol juist een pluim. Bezuijen noemde de ecobarrier een gouden kans om na jaren van overlast eindelijk eens wat aan het grondlawaai te doen.

Het CDA was eerder ook kritisch over de plannen voor het achterland, maar raadslid Steffe Bak stelde donderdagavond dat je daardoor wel de inwoners van Hoofddorp-Noord in de kou laat staan. Volgens hem is daarom niet verstandig om in discussie principieel te blijven. De VVD vond al eerder dat de geluidswal er moet komen.

Uitgerekend is dat de ecobarrier ongeveer 30.000 mensen van geluidsoverlast gaat verlossen. De geluidswal is een glasvezeltentdoek van twee kilometer lang en veertien meter hoog die alleen ‘in functie’ is als er vliegtuigen opstijgen. Schiphol heeft zich bereid getoond hiervoor 25 miljoen euro uit te trekken. De aanleg zou in de loop van volgend jaar kunnen beginnen.


Reacties op dit bericht