Platform Vlieghinder Kennemerland
 

AWACS-vliegtuigen vliegen lager over Schinveld sinds boskap

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1655 
|
 ANP 
AWACS-vliegtuigen vliegen lager over Schinveld sinds boskap

SCHINVELD   -  Sinds de boskap van begin dit jaar vliegen veel AWACS-radartoestellen lager over Schinveld. Het is aannemelijk dat de herrie door AWACS boven het dorp daarmee is toegenomen. Dat erkenden onderzoekers van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) donderdag (5 oktober)op vragen van wethouder Hans Ubachs van Onderbanken, waaronder Schinveld valt.

Het NLR komt daarmee terug op de voornaamste conclusies uit een onlangs in opdracht van het ministerie van VROM opgesteld rapport over de geluidsoverlast door AWACS in Schinveld en omgeving. Daarin staat naar nu blijkt ten onrechte dat de geluidsoverlast nauwelijks toenam.

NLR en VROM bespraken de gerapporteerde meetresultaten donderdag in Schinveld met de gemeentebesturen van Brunssum en Onderbanken en leden van de Vereniging Stop AWACS. Daarbij bleek dat de conclusies uit het rapport op belangrijke onderdelen moeten worden bijgesteld.

Zo blijken AWACS meer dan bij een vorige meting in 2004 boven het dorp Schinveld te vliegen. Ook erkenden de onderzoekers dat er op twee plekken is gemeten, wat niets zegt over de waarschijnlijke toename van de geluidsoverlast elders. Temeer omdat de meetpunten ver buiten de aanvliegroutes lagen. De onderzoekers van het NLR erkenden dat de meetresultaten op toeval berusten en statistisch geen waarde hebben. Nog voor de verkiezingen debatteert de Tweede Kamer over het rapport.

Volgens Ubachs is het rapport van geen waarde. “Het bewijst alleen dat permanente metingen nodig zijn.” Eind dit jaar komt er in Schinveld en omgeving een belevingsonderzoek naar de overlast door AWACS, maakte Ubachs nog bekend. Dat was begin dit jaar afgesproken met Den Haag.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

"Temeer omdat de meetpunten ver buiten de aanvliegroutes lagen. "

Klinkt bekend.