ANVR-directeur: Bespreek verdere groei Schiphol
Door Marjan van den Berg
Verdere groei voor Schiphol, in plaats van voor een kleinere luchthaven als Lelystad. ANVR-directeur Frank Oostdam pleit op BNR voor een hernieuwde discussie hierover.
“Het is zo dat je eens de vraag moet stellen wie nou op Lelystad zit te wachten. ‘Alders’ is natuurlijk een heel goed compromis geweest tussen heel veel spelers, met name ook omwonenden, maar ik denk best dat je nog een keer de discussie kunt starten: zou je niet Schiphol de gelegenheid moeten geven om uit te groeien?”, aldus Frank Oostdam, directeur van de reisbranche-organisatie ANVR. Maandagochtend was hij te gast bij BNR’s Paul van Liempt.
Eerder dit jaar is afgesproken dat Lelystad Airport een deel van de groei van Schiphol kan overnemen, maar aan de luchthaven van Lelystad kleven volgens Oostdam de nodige bezwaren, zoals de slechte bereikbaarheid en een kleine startbaan. “Dat vergt heel veel investeringen. Zo ver zijn we nog niet. Dat moet gaan gebeuren. En ten tweede moet je het als overheid aantrekkelijk maken voor die maatschappijen om daar naartoe te gaan en dat het niet onder dwang gebeurt.”
Volgens Oostdam zou verdere groei van Schiphol bespreekbaar moeten zijn. Ook omdat vliegtuigen steeds zuiniger en stiller worden. Daarnaast wijst hij op ‘Schiphol als banenmotor’. Oostdam vraagt zich af in wiens belang Lelystad Airport zou moeten groeien. “Ik geloof niet zo in Lelystad.”
Toegevoegde waarde
Oostdam kwam ook uitvoerig aan het woord over de manieren waarop de reisbranche zich weet te handhaven terwijl de digitalisering voortschrijdt. Het toenemend aantal boekingen via internet deed veel reisbureaus de das om, maar de bureaus die de strijd overleefden, zijn creatief.
Volgens Oostdam bestaat het recept om te overleven als reisbureau uit “toegevoegde waarde, onderscheidend vermogen en relevantie”. “Je ziet dat de functie van een reisagentschap blijft bestaan, alleen wordt het een mix van activiteiten. Als je als reisagent alleen nog maar bemiddelt, dus namens je touroperator producten verkoopt, dan heb je het inderdaad zwaar. Maar als je actief bent op het internet en daarnaast zelf ook reizen gaat samenstellen -we noemen dat dynamic packaging, dat je op verzoek van de klant die aan de balie komt, samen een reis in elkaar gaat knutselen, dan bied je toegevoegde waarde.”
Toegevoegde waarde kan volgens Oostdam zitten in zaken als excursies, contact met de lokale bevolking, of een bezoek aan het plaatselijke museum met een goede gids erbij. In elk geval is het van groot belang om naar de klant te luisteren, zegt hij. “Ken uw klant. Daar doen we in onze sector nog veel te weinig mee.” De ANVR is daarom van plan een groot congres te organiseren over klantgerichtheid.
Contact houden
Oostdam vindt het bijvoorbeeld van belang om na een boeking contact te houden met klanten. “Als je een reis boekt, heb je nog niet zoveel zin om je vast te leggen voor een auto bijvoorbeeld. Maar wel als je drie weken van tevoren denkt: nou, ik ga naar Griekenland en ik heb een auto nodig. Dan kan een aanbod van een reisagent op dat tijdstip heel aardig zijn.” Ook als de vakantie al begonnen is, kan een reisbureau nog aanbiedingen naar zijn klant sturen.
Wanneer een reisbureau zo flexibel is om te luisteren naar wat een klant wil en hierop in te spelen, heeft het volgens Oostdam een succesformule in handen.