Platform Vlieghinder Kennemerland
 

AEA meldt groei Europees luchtverkeer

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 786 
|
 Luchtvaart =Nieuws= 
AEA meldt groei Europees luchtverkeer

BRUSSEL – De Association of European Airlines (AEA) meldt over de zomermaanden juli en augustus een groei van het Europese luchtverkeer. In juli was de groei, berekend in passagierskilometers, 10,2 procent. In Augustus werd een toename van 6,2 procent gerealiseerd. Bij de AEA zijn in totaal 31 ‘full-service’ maatschappijen aangesloten.

De grootste toename was merkbaar op de routes tussen Europa en het Verre Oosten, met toenames van 27,7 en 16,6 procent in respectievelijk juli en augustus ten opzichte van vorig jaar. Hoewel deze groeicijfers grotendeel worden veroorzaakt door een herstel na de SARS-crisis in 2003, is er volgens de AEA ook sprake van een ‘substantiële marktgroei’.

Het Noord-Atlantische luchtverkeer groeide met 7,9 procent in juli en 4,6 procent in augustus. Met dit resultaat is een omslagpunt bereikt zodat de vervoerscijfers voor het eerst die van voor 11 september 2001 overschreden.

Het vliegverkeer binnen Europa is volgens de AEA nog steeds de minst sterke markt. De groei van het passagiersvervoer nam in juli en augustus met respectievelijk 6,7 en 3,6 procent toe. Deze groei kwam door het relatief zwakke resultaat in 2003.

Volgens Ulrich Schulte-Strathaus, secretaris-generaal van de AEA, vertellen de groeiende vervoerscijfers en hoge bezettingsgraden maar de helft van het verhaal. “De full-service maatschappijen hebben gereageerd op de marktvraag voor prijzen vergelijkbaar met de goedkoopste concurrenten, en blijven hun interne kosten verlagen om dit te kunnen realiseren.”

“Echter, de grootste financiële impact kwam deze zomer van de torenhoge brandstofkosten. Alle vooruitzichten op een bescheiden winst van de luchtvaartindustrie dit jaar – voor het eerst sinds 1998 – verdwijnen snel.”


Reacties op dit bericht