Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

5 negatieve effecten van geluid

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1001 
|
 welingelichte kringen.nl 
5 negatieve effecten van geluid

Door: Jeannette Kras

We leven in een wereld vol geluid: van verkeer in de verte tot muziek tijdens het werk. Al dat geluid is niet altijd even fijn. Hieronder 5 negatieve effecten van geluid.

Leervermogen van kinderen
In New York is onderzoek gedaan naar geluidsoverlast bij een school langs een spoorweg. Daaruit bleek dat kinderen die les hadden in klaslokalen langs de spoorweg een jaar achterliepen op klassen die aan de andere kant langs een binnenplaats lagen. Ook ander onderzoek wijst uit dat kinderen die vlakbij een spoorweg, snelweg of luchthaven wonen een cognitieve achterstand oplopen.

Productiviteit van werknemers
Kantoortuinen zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, ze hebben ook een negatief effect op productiviteit. Uit experimenten bleek dat in een werkomgeving met kantoorgeluiden het stressniveau van werknemers omhoog gaat en motivatie en cognitieve vermogens omlaag gaan.

Buurtgeluiden
Volgens onderzoek van de WHO kan geluid rondom het huis, vooral van auto’s, treinen en vliegtuigen zelfs dodelijk zijn. Chronische blootstelling hieraan verhoogt namelijk de bloeddruk en de kans op fatale hartaanvallen.

Multitasken
Multitasken is veel moeilijker als er allerlei omgevingsgeluiden zijn. Als mensen meerdere taken tegelijk uitvoeren, zijn ze namelijk sneller afgeleid. Ook lukt het minder goed om na de ene taak, weer verder te gaan met de andere als er veel geluid is.

Muziek luisteren
Sommige mensen luisteren naar muziek om zo andere geluiden niet meer te horen. Dat helpt niet. Muziek zorgt ervoor, dat mensen dingen minder goed kunnen

Bron(nen): http://www.huffingtonpost.com/2014/01/13/noise-health_n_4570071.html?utm_hp_ref=healthy-living


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool

WONEN EN VLIEGEN KNELT!

Een goed idee om dit kenbaar te maken.
Toch lijken de tientallen raadsleden in de IJmond en Kennemerland helaas de oren te laten hangen naar Hans Alders.
Zoals al eerder vermeld geeft deze Rijkskwartiermaker hen van tijd tot tijd besloten briefings. Met o.a. de boodschap dat geen enkel probleem voor de gezondheid aanwezig is bij de landurige en intensieve geluidsbelasting door vliegverkeer op geringe hoogte, ook in de nacht. Stuitend te constateren dat de Milieudienst IJmond hier voetstoots aan meewerkt. Een punt van grote zorg!
Hoe is het verder mogelijk dat deze Alders nu ook het onderwerp "Wonen en vliegen" in de nieuwe OmgevingsRaadSchiphol mag gaan aanbieden? Zie het recente artikel in de Volkskrant. Het platform VGP zegt dit graag te gaan oppakken, maar is de kans niet levensgroot aanwezig dat de geschiedenis zich gaat herhalen? Die VGP speelt een ondergeschikte en helaas dubieuze rol, hetgeen eens zou dienen te veranderen.

Hoog tijd dat de tientallen overige platforms gezamenlijk een vuist maken tegen de doorgeschoten rol en optreden van de figuur Hans Alders en zijn ORS in ontwikkeling. De tijd lijkt er rijp voor, nu de verkiezingen voor de Raden en Europa naderen?