Platform Vlieghinder Kennemerland
 

464.727 vluchten in een jaar op Schiphol: onze polders klinken als een Formule 1-circuit

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 173 
|
 AD 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0624.jpg

Columnist Ben Coates

In 2020, op het hoogtepunt van de coronapandemie, vloog een vliegtuig over mijn tuin. Het was de eerste die ik in weken zag en dus rende ik naar binnen om tegen mijn vrouw te zeggen: ,,Kijk, kijk, daar is een vliegtuig!’’ Ze snelde naar buiten en we stonden er allebei naar te staren alsof het geen 737 was, maar Superman die voorbijzoefde.

Het behoeft geen uitleg dat de situatie nu heel anders is. De luchthaven kreeg vorig jaar in totaal 464.727 vluchten, 10 procent meer dan in 2022. Het is nu bijna twee keer zo druk als op Rome of Londen Gatwick. Veel van deze vluchten gaan over het Groene Hart, waardoor onze polders klinken als een Formule 1-circuit.

In deze context was het goed om de recente aankondiging van het demissionaire kabinet te zien over verschillende maatregelen om de geluidsoverlast te verminderen. KLM moet vanaf november ‘s nachts met stillere toestellen vliegen, en het aantal vliegbewegingen in de nacht gaat ook dalen, van 32.000 naar 27.000 per jaar.

Voor veel mensen in het Groene Hart is dit duidelijk goed nieuws. De vraag is echter of het genoeg is. De afspraak over stillere vliegtuigen is vrijwillig. Het is ook onduidelijk wat de nieuwe regering gaat doen. Het PVV/BBB/NSC/VVD-akkoord heeft beloofd ervoor te zorgen dat de luchtvaart meer doet voor ‘rechtsbescherming van omwonenden’, maar het is onduidelijk of ze vanaf 2026 een gedeeltelijke nachtsluiting zullen implementeren, zoals het demissionair kabinet overwoog.

Gezien de vijandigheid van de VVD en BBB tegenover de milieuregelgeving lijkt het mogelijk dat de zaken eerder slechter dan beter zullen worden. En het aantal vluchten op Schiphol blijft stijgen, tot nu bijna 1400 per dag.

Mensen zouden kunnen zeggen: als je niet van lawaai houdt, woon dan niet in de buurt van een luchthaven! Maar het probleem is dat het aantal vluchten snel is toegenomen en dat ook de vliegroutes zijn veranderd. Voor mensen die leven met het lawaai en de vervuiling die ze veroorzaken, is dit echt te veel — en bijna genoeg om ons te doen verlangen naar een nieuwe pandemie.

Bekijk bericht op "AD"

Reacties op dit bericht