Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

35 procent minder geluidsoverlast door Awacs

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 623 
|
 nu.nl 
35 procent minder geluidsoverlast door Awacs

Het is gelukt om de geluidsoverlast door Awacs-vliegtuigen in Zuid-Limburg met 35 procent terug te dringen. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) woensdag aan de Tweede Kamer.

In 2012 werd op 13 van de 16 meetpunten ruim 35 procent minder geluid gemeten dan in 2008. Ook zou de geluidsoverlast voor veel omwonenden van de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen zijn afgenomen. ‘‘Gemiddeld genomen is de ten doel gestelde geluidsreductie van 35 procent gehaald’‘, aldus Mansveld.
Voormalig minister van Defensie Hans Hillen meldde begin 2012 al dat de vliegtuigen 35 procent minder geluidsoverlast veroorzaakten, zoals de Tweede Kamer had geëist.
Dat was gelukt door meer vliegsimulatoren in te zetten, de aanvliegroutes te veranderen en door gebruik te maken van andere vliegvelden. Mansveld onderbouwt die uitspraken nu met de geluidsmetingen.
Klachten
Eerder werd al bekend dat het aantal klachten over AWACS-vliegtuigen vorig jaar met 23 procent daalde ten opzichte van 2011. In totaal dienden 287 klagers vorig jaar 14.861 klachten in. Die klachten gingen vooral over herrie, laagvliegen, uitstoot van kerosine en stankoverlast.
Er was de laatste jaren veel te doen om de geluidsoverlast van de radarvliegtuigen in Zuid-Limburg. Vooral inwoners van de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Schinnen hadden veel last van de laag overvliegende toestellen. Daarop eiste de Tweede Kamer dat de problemen zouden worden verminderd.
Volgens een woordvoerder van de actiegroep Stop AWACS gaat het om 35 procent minder vluchten en niet om minder geluid, zoals de staatssecretaris zegt. Er waren minder vluchten, omdat veel AWACS uitgezonden waren naar onder meer Libië. ‘‘Maar de geluidsoverlast blijft boven Schinveld en Brunssum 110 decibel, daaraan is niets veranderd’‘, aldus de zegsman.

Door: ANP


Reacties op dit bericht