Platform Vlieghinder Kennemerland
 

330 banen weg bij Martinair, waaronder 110 piloten

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1381 
|
 nrc.nl 
tb_vliegtuig_20100620_KLM-PH-BFH.jpg

Door Mark Duursma

De inkrimping van Martinair Cargo, de vrachtdivisie van Air France-KLM, kost 330 banen. Het gaat om 170 arbeidsplaatsen bij grondpersoneel in Nederland, 50 bij medewerkers in het buitenland en 110 piloten. Martinair heeft nu 140 piloten in dienst. Dat heeft Air France zojuist bekend gemaakt op een persconferentie op Schiphol-Oost.
Voor het overtollige grondpersoneel wordt werk gezocht elders binnen het bedrijf, en komt waarschijnlijk een vrijwillige vetrekregeling. Voor de piloten ligt het moeilijker. Zij zijn te duur om op te nemen in het KLM-vliegerscorps. Daarbij willen KLM-vliegers niet dat hun Martinair-collega’s op gezagvoerdersniveau zouden instromen, omdat dat dat de promotiekansen bij KLM zou frustreren. Er wordt gezocht naar banen voor de overtollige Martinair-vliegers buiten Air France-KLM.

VLOOT GEREDUCEERD
Begin september vorig jaar kondigde de maatschappij al aan de vrachtdivisie zou worden teruggebracht. Het vrachtvervoer is al jaren verlieslijdend, mede door zware concurrentie van maatschappijen uit de Golfstaten. De vrachtvloot omvat nu nog zes verouderde MD11-vliegtuigen en vier B747-vliegtuigen. Voor juni 2016 wordt de vloot gereduceerd tot drie 747’s, plus één 747 als reservetoestel.

Deze 3+1-variant is de afgelopen maanden besproken met de ondernemingsraden van KLM en Martinair. Zij keerden zich tegen de inkrimping. Volgens de ondernemingsraden is het haalbaar om met zes B747’s actief te blijven, en daarmee de werkgelegenheid te behouden. De directie heeft nu besloten om vast te houden aan het oorspronkelijke plan. Martinair-directeur Maarten de Nooijer in het persbericht: “We betreuren de sociale gevolgen ten zeerste, maar de maatregelen zijn onvermijdelijk en nodig om de vracht een bestendige toekomst te geven.”

BLOEMEN, MEDICIJNEN EN E-COMMERCE
Martinair Cargo, sinds 2008 een volledige dochter van Air France-KLM, vliegt vanaf zomer 2016 met zes zogenoemde full freighters (volledige vrachttoestellen), twee in Parijs en vier in Amsterdam. Daarnaast zijn er nog vijftien B747-combi-toestellen, die zowel vracht als passagiers vervoeren. Het accent ligt op vervoer van bloemen, medicijnen expresspakketten en e-commerce naar Afrika en de Amerika’s.

Bekijk bericht op "nrc.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Catricum

Vraag: hoe is het te verantwoorden dat KLM piloten goudomrande arbeidsvoorwaarden hebben/houden terwijl er zoveel goede piloten op straat staan en niet aan de bak komen?
Dat Airfrance-KLM het door de goedkopere concurrentie moeilijk heeft lijkt mij hierdoor redelijk voor de hand liggend en niet aanleiding geven tot verbazing dan wel het te hulp roepen van de stas Mansveld om aan deze concurrentie iets te willen doen.

Geplaatst door Ton de Ruijter uit Castricum

marktwerking is de heilige koe van dit kabinet, en vele kabinetten hiervoor. En nu is er wat concurrentie binnen de luchtvaartsector, en dan is het ineens niet goed? Prima die concurrentie, dat de beste moge winnen ...............
(Waren ze maar zo kritisch geweest op de finananciële sector, dat had ons een majeure financiële crisis en 125 miljard stijging van de staatsschuld gescheeld .............)