Platform Vlieghinder Kennemerland
 

3 redenen waarom Protestival niet gestopt had mogen worden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 679 
|
 greenpeace.org - 24-01-2020 
Schiphol_klimaatactie_191214.JPG
Schiphol klimaatactie in Plaza. Oma wordt afgevoerd

In december hebben wij Protestival georganiseerd om van grote vervuiler Schiphol een klimaatplan te eisen. Weet je nog? Een protest in festivalsferen, midden op Schiphol. Het was feestelijk, hoopvol en bovenal vreedzaam. Helaas heeft de gemeente toen onnodig hard ingegrepen. Samen met een grote groep actievoerders hebben wij daarom nu officieel bezwaar ingediend. Wij laten ons namelijk niet de mond snoeren. De klimaatcrisis vraagt om actie, en gelukkig leven wij in een democratie waarin dat kan én mag. Tenminste, zolang onze mensenrechten beschermd worden.

Honderden actievoerders in Schiphol Plaza
Protestival was een feest. Op 14 december kwamen er honderden klimaathelden naar Schiphol Plaza. Was jij er niet bij? Kijk dan hier de videobeelden terug! We gingen dag en nacht protesteren tegen de vervuiling en overlast van Schiphol. En dat was spannend, want van de burgemeester van Haarlemmermeer (Lees hier) mocht het niet. Tegen dit besluit van de burgemeester hebben wij destijds al bezwaar gemaakt. Alles daarover lees je hier.

Het noodbevel had nooit ingezet mogen worden
Onze actie was vreedzaam, en er was geen enkele hinder voor reizigers (Lees hier). En toch greep de loco-burgemeester hard in met een noodbevel. Dit noodbevel had nooit ingezet mogen worden. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook vele anderen. Waaronder Amnesty International (Lees hier) en verschillende juridische experts (Lees hier). Daarom hebben wij bezwaar ingediend op dit noodbevel. Hieronder lees je de drie belangrijkste punten van dit bezwaar.

1 – Protesteren is een mensenrecht
Alle vreedzame actievoerders van Protestival maakten gebruik van belangrijke mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting en het recht op protest. De ruimte voor protest moet gekoesterd en gewaarborgd worden door onze overheid, en al helemaal door onze burgemeesters. De burgemeester heeft namelijk juist als belangrijke plicht om demonstraties te faciliteren. Het is dus onacceptabel dat er nu juist door deze loco-burgemeester zo hard is ingegrepen. Zoals wij schrijven in ons bezwaar: “Het uitgevaardigde noodbevel is volstrekt in strijd met de wet uitgevaardigd.” Het is namelijk cruciaal dat wanneer je je grote zorgen maakt om de klimaatcrisis, je niet wordt gehinderd om in alle vrijheid die zorgen te uiten.

2 – Je mag actievoerders niet van hun vrijheid beroven
Tijdens Protestival werden er ‘s middags plotseling bussen voorgereden bij Schiphol. Die werden gebruikt om honderden actievoerders te verplaatsen. Zij werden niet gearresteerd; 20 anderen wel, maar deze mensen kwamen gelukkig snel weer vrij. Echter, de klimaathelden in de bussen werden wel volledig onrechtmatig van hun vrijheid beroofd. Zonder proces werden zij in een bus geplaatst en werden er foto’s genomen van hun identiteitsbewijzen. In sommige gevallen zijn er zelfs foto’s genomen van hun gezichten. Vervolgens werden zij gedropt op afgelegen plekken in bijvoorbeeld Krommenie, Santpoort en Zaandam. Er is geen juridische basis voor dit besluit van de loco-burgemeester. Dit geeft de gemeente zelf eigenlijk ook al toe in dit interview in de NRC (Lees hier). Je kunt mensen niet zomaar, zonder fatsoenlijke procedure, hun vrijheid afnemen.

3 – Schiphol Plaza is van ons allemaal
Tot onze grote verbazing zagen wij dat er op woensdag 18 december een orkest speelde, middenin Schiphol Plaza (Lees hier). Dit was een optreden van de Douane Harmonie. Een mooi evenement, zeker zo in de aanloop naar kerst. Maar wat ons zo verbaasde: waarom mag een concert wel, maar een vreedzame demonstratie niet in Schiphol Plaza plaatsvinden? Wat is het verschil? Hoe kan het dat het optreden van het orkest plaats kon vinden zonder enige verstoring en dat er voor Protestival honderden agenten en handhavers opgetrommeld werden om vreedzame actievoerders te arresteren en met bussen af te voeren?

De burgemeester wil “gezien de tijdsgeest” ook concerten als deze verbieden. Zij laat zich leiden door angst. Daar geloven wij niet in. Schiphol Plaza is een publieke ruimte, en het is doodzonde als dat geen plek mag zijn om samen te komen, of het nou gaat om een kerstconcert of een demonstratie.

Hoe nu verder?
Gelukkig hebben we inmiddels gezien dat de gemeente hun fout lijkt te willen erkennen en herstellen. Op 28 december ging Extinction Rebellion weer demonstreren in Schiphol Plaza. Het werd ze toegestaan om binnen te demonstreren (Lees hier).

We kunnen de tijd niet terugdraaien, en we zullen dus nooit weten hoeveel mooier Protestival was geweest zonder het harde ingrijpen van de loco-burgemeester. Maar het bezwaar is ingediend, en de gemeente is nu aan zet. Het is nu wachten op de hoorzitting. Wanneer die is, dat weten we nog niet. Zodra dat bekend is, breng ik jullie op de hoogte.

Tot die tijd gaan wij gewoon door met het organiseren van protesten en demonstraties. Het klimaat vraagt om actie. Wij laten ons niet klein krijgen. En jij ook niet, toch?

Lees het hele bezwaar hier.

Bekijk bericht op "greenpeace.org - 24-01-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Het was belachelijk machtsvertoon en dat in een democratisch Nederland?

Geplaatst door V.O.S. uit Ut

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Schiphol is een democratie-ondermijnend orgaan in de Nederlandse Staat.
Helaas kijkt de Nederlandse Staat w.b.t. Schiphol, de andere kant op.
Dit enkel vanwege de grote politieke en geldelijke invloed van een criminele organisatie dat de naam 'Schipholgroup' heeft.