Platform Vlieghinder Kennemerland
 

172.000 extra mensen last van geluidshinder en (ultra)fijnstof

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 926 
|
 Milieufederatie 
logo_natuur_en_milieu.jpg

Gemeenten rondom Schiphol willen de komende jaren 34.000 nieuwe woningen bouwen binnen de geluidscontour van Schiphol. Langs de randen van die geluidscontouren gaat het om nog eens 45.000 woningen. Totaal zullen 172.000 extra mensen, ook wel een stad groter dan Haarlem, last krijgen van geluidshinder en (ultra-)fijnstof. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland op basis van de meest recente woningbouwcijfers. Geluidshinder en fijnstof hebben gevolgen voor de gezondheid, zoals slaapklachten en klachten aan de luchtwegen.

“Deze woningbouwcijfers laten zien dat het onverantwoord is Schiphol te laten groeien”, aldus Sijas Akkerman, directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. “Door de fikse uitbreiding van de woningbouw onder de aanvliegroutes van Schiphol ontstaat een grote toename van bewoners die geluidsoverlast gaan ervaren. Volgens onze prognose zullen ruim 14.000 van de nieuwe bewoners zelfs ernstige geluidshinder ondervinden. Ruim 3.300 daarvan vallen straks in de categorie slaapverstoorden. Een toename van respectievelijk 11 procent en 17 procent.”

Bouwexplosie Randstad


De toename van woningen binnen en aangrenzend aan de geluidscontouren wordt verklaard door de druk op de woningmarkt in de Randstad. Bovendien speelt er nog iets anders. Vanaf 1 januari mogen gemeenten grotendeels zelf beslissen over het wel of niet bouwen binnen geluidscontouren (LIB5). Voorheen moesten gemeenten deze plannen voorleggen aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een ontheffing te krijgen.

Akkerman: “Dat lijkt te leiden tot een bouwexplosie, juist in gebieden met extra vlieghinder. Daarmee is er eigenlijk niemand meer die deze nieuwe bewoners beschermt. Gemeenten laten nieuwe bewoners zelfs een kettingbeding tekenen waarin ze moeten verklaren op de hoogte te zijn van de geluidshinder. Dat kettingbeding zorgt er ook voor dat gemeenten niks hoeven te doen met klachten of eventuele gezondheidsschade van bewoners. In ieder geval niet richting de luchtvaartsector.”

“De luchtvaart veroorzaakt nu al veel klimaatschade en geluidshinder. Maar deze grote groep nieuwe, grotendeels onbeschermde, bewoners is voor ons een extra reden om het aantal vluchten op Schiphol niet verder te laten groeien. Of nog beter, juist te laten krimpen.”, aldus Akkerman.

Bekijk bericht op "Milieufederatie"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Omdat de huizen in de randstad steeds duurder worden, zullen er mensen zijn die met een huis onder een vliegroute genoegen moeten nemen. En bovendien zullen zij met een kettingbeding bij voorbaat afstand moeten doen van enige schadeclaims. Ik vraag me af, of ze wel als "belanghebbende" worden aangemerkt als ze binnen de geluidscontour wonen. Dan wordt het helemaal een rare situatie.

Geplaatst door gerrit uit IJLST

De overheid is volgens de grondwet verantwoordelijk voor de leefomstandigheden van alle inwoners van Nederland!!! Deze verantwoordelijkheid kan niet worden doorgeschoven naar lagere overheden!!!
Dus politiek beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.!

Geplaatst door David uit Heiloo

Omgeving Heiloo is het de laatste dagen ook weer erg door de zuid wester wind. Waarom vliegen de kisten hier al op 600 meter? Dit zou toch hoger moeten kunnen? Weet iemand waarom dit zo is? Ik heb stille hoop dat er op den duur hoger gevlogen gaat worden of ben ik dan naief? Het is toch een snelle oplossing? Zover van Schiphol landen op 600 meter of 1800 meter maakt een groot verschil in geluidsoverlast en zullen een hoop mensen tevreden stellen.

Geplaatst door Bas van den Born uit Wijk aan Zee

@david, tuurlijk kan het hoger, maar de verkeersleiding heeft een radar systeem wat zeer gedateerd is, tevens een voorkeur baangebruik voorkomt dat er overdag CDA naderingen gevlogen kunnen worden. Men komt om in de rare regels die het overigens het er niet veiliger op maken.

Geplaatst door Bas van den Born uit Wijk aan Zee

@david, lawaai is vervelend, maar ga ook klagen over de onnodige hoeveelheid ultra fijnstof die je op je hoofd krijg, want ieder vliegtuig wat onder de 3000ft ( 900 meter) geeft een toename van ultrafijnstof aan de grond, en dat veroorzaakt gezondheids problemen, het heeft direkt invloed op je levensjaren verwachting

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@David. U zou die vraag aan BAS kunnen voorleggen. Daar zijn ze voor. Ben benieuwd naar hun antwoord.

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

@David,

De BAS is een loket van Schiphol en doet helemaal niets voor je. Het wordt steeds drukker en daardoor vliegen ze steeds langer laag. Het gaat alleen maar erger worden want het beleid is gericht op luchtvaart en groei en niet op burgers en beperking vd overlast. Dit laatste wordt als zoethoudertje wel gepromoot door Schiphol en de Overheid maar heeft absoluut geen prioriteit. De bevolking staat hier machteloos want de wetgeving schiet te kort of is geheel niet uitvoerbaar wegens zogenaamde ‘stelsels’ die niet worden doorgevoerd. Het is onrecht onder de vlag van de democratie, helaas pindakaas.