Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Zorg luchtvaartsector over nieuwe wet ongegrond’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 739 
|
 Telegraaf 
 ‘Zorg luchtvaartsector over nieuwe wet ongegrond’

DEN HAAG - De luchtvaartsector hoeft zich geen zorgen te maken over een nieuw wetsvoorstel dat onder meer piloten en verkeersleiders verplicht kleine incidenten te melden. Het voorstel is niet bedoeld om mensen te straffen als ze een fout maken, maar juist om het gevoel van veiligheid te vergroten, zei staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) donderdag in de Tweede Kamer.

De sector is ernstig bezorgd over de gevolgen van het wetsvoorstel voor de veiligheid. Het biedt geen bescherming aan werknemers die voorvallen rapporteren. Het Openbaar Ministerie krijgt toegang tot alle meldingen en kan ze eventueel gebruiken bij een strafzaak. Dat is op dit moment nog niet mogelijk.

Het kan dus gebeuren dat een piloot of luchtverkeersleider aangifte tegen zichzelf doet, als hij zijn eigen fout aankaart, zei directeur Kroese van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dinsdag nog. Hij is bang dat werknemers veel terughoudender zullen zijn met het melden van voorvallen. De veiligheid in de sector is de afgelopen jaren juist flink toegenomen doordat werknemers bereid waren incidenten te rapporteren, zodat daar lering uit kan worden getrokken.

Schultz benadrukte donderdag dat vervolging alleen plaatsvindt als er sprake is van grove nalatigheid. „Dat kan nu ook al”, voegde ze daaraan toe. Minister Donner (Justitie) geeft het OM de opdracht alleen in actie te komen, als iemand schuldig is aan bijvoorbeeld een ongeval. Het doel van de wet is volgens hem niet het straffen, maar „straffen is onmisbaar als je ongelukken wilt voorkomen.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Parlementaire Nieuwsbrief.- Schultz vindt dat de luchtvaartsector zich geen zorgen moet maken over
een nieuw wetsvoorstel dat onder meer piloten en verkeersleiders
verplicht kleine incidenten te melden. 'Het voorstel is niet bedoeld om
mensen te straffen als ze een fout maken, maar juist om het gevoel van
veiligheid te vergroten.' Hoewel de sector twijfels heeft bij de rol van
het OM, dat straks toegang krijgt tot alle meldingen die gebruikt kunnen
worden bij een strafzaak, benadrukt de staatssecretaris van Verkeer dat
vervolging alleen plaatsvindt als er sprake is van grove nalatigheid.
'En dat kan nu ook al.' (PN)
Jan Griese