Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schultz van Haegen pleit voor gezamenlijk beheer Europees luchtruim

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 766 
|
 luchtvaart =nieuws= 
  Schultz van Haegen pleit voor gezamenlijk beheer Europees luchtruim

10-11-2005

NOORDWIJK - Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat pleit voor een gezamenlijk beheer van het Europese luchtruim en intensieve samenwerking tussen luchtverkeersleidingen in verschillende landen. “Bij de indeling van het luchtruim moeten we kijken naar vervoersstromen in plaats van landgrenzen”, zo zei ze donderdag tijdens het jaarlijkse symposium van de Dutch Aviation Group (DAG) in Noordwijk.

Om de landgrenzen te laten vervagen moeten volgens de staatssecretaris zogenaamde Functional Airspace Blocks (FAB’s) in het leven worden geroepen. Ook is een goede afstemming tussen civiele en militaire luchtvaart noodzakelijk. “Defensie heeft namelijk veel zeggenschap over het luchtruim en kan daardoor dwars door al die mooie, internationale afspraken heen vliegen”, aldus Schultz van Haegen.

Doel van dit alles is het terugdringen van vertragingen. “Elke zakenreiziger die zijn vergadering mist door een onverwachte vertraging en elke tulp die verwelkt aankomt op zijn bestemming betekent economisch verlies”, zo zei de staatssecretaris. “Daar ligt een belangrijke taak voor de luchtverkeersleiding, die moet zorgen voor een uitstekende planning en gegarandeerde levertijden. Tegelijkertijd is ook een goed samenspel nodig tussen luchthavens, maatschappijen en verkeersleidingen.”

Voorspelde hinder
Een extra reden om in te zetten op betrouwbaarheid is de omgeving. Volgens de staatssecretaris blijkt uit studies dat voorspelde hinder veel minder vervelend is dan onverwachte hinder: “Informatie over wanneer er waar vliegtuigen langskomen, maakt het voor mensen mogelijk om hun agenda daar op af te stemmen. Die barbecue of studieavond kunnen ze dan op een stil moment plannen.”

Een ander punt waarover Schultz van Haegen sprak is de overvloed aan regels waarmee de luchtvaart te maken heeft. Ze wil dat daar een eind aan komt. “Op dit moment heeft een luchtvaartmaatschappij te maken met maar liefst achttien ministeriële regelingen. Dat moet beter geregeld kunnen worden, en daarom kom ik binnenkort met een voorstel om eens flink te kappen in dat juridische oerwoud.” Het doel is dat één algemene maatregel van bestuur en één ministeriële regeling overblijft.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Dame Schultz wil maar niet begrijpen dat de burger slechts geinteresseerd is in handhaving. Er dient in elke woonkern gehandhaafd te worden. Het NLR toonde aan dat de stelsels ongelijkwaardig zijn. Er moeten dus handhavingspunten bijkomen. De burgers willen duidelijkheid en rechtsbescherming

Jan Griese

Geplaatst door Rik uit Uitgeest

Nee Jan, de burgers willen weten wanneer er een vliegtuig over hun hoofd vliegt, zodat ze daarom heen hun dag kunnen plannen. Dus morgenmiddag geen barbeque maar morgenochtend. En niet 's-nachts 8 uur aaneen slapen maar eerder 8 losse slaapblokken van een uur verdeeld over de dag. Luister toch naar de staatssecretaris. Deze democratisch verkozen dame weet wat het volk wil.

Maar serieus, als deze stroman van de luchtvaartindustrie ons lot zal bezegelen, heb ik weinig tot geen hoop in een goede afloop.

Toch maar even herhalen: “Informatie over wanneer er waar vliegtuigen langskomen, maakt het voor mensen mogelijk om hun agenda daar op af te stemmen. Die barbecue of studieavond kunnen ze dan op een stil moment plannen.”

Wat een schat!

Geplaatst door BS uit Castricum

Elk mens dat verwelkt en een ieder die s'morgens te laat of met een duf hoofd op z'n werk verschijnt is niet alleen (een veel groter) economisch verlies. Daar zijn ook nog andere belangen geschonden. Deze mevrouw is dermate een-dimensionaal op haar geliefde Schiphol dossier dat ze de dagelijkse werkelijkheid uit het oog verliest Ze kan geen fatsoenlijke afweging van reeele belangen meer maken. Ze meent dat ze hinder kan managen, en liefst met zo eenvoudig mogelijke middelen. 'Ik bepaal wel of en wanneer jullie herrie krijgen en daar kunnen jullie je leven op inrichten'. Ik kom uit het 'oude' Twente en de textielbaronnen hadden vroeger dezelfde houding. Het ontbreekt nog aan het aloude Twents gezegde 'en als het je niet past dan krijg je een schoen in de rug!'
We zijn verdorie weer terug in de tijd; oude feodale wijn in nieuwe economische zakken.

Geplaatst door Els uit Castricum

De opmerking van mevrouw Schultz ovwer het afstemmen van je agenda, vanwege het vliegverkeer, deed bij mij een bespottelijke film in mijn hoofd ontstaan.
Ik sta ( nog) voor de klas en ik stelde me het volgende voor:
"kinderen, jullie mogen tot 9 uur op je kop gaan staan of iets anders, want werken en uitleggen is tot 9 uur niet mogelijk, eerst moeten al die vliegtuigen overgevlogen zijn".
Om 9 uur vlug, vlug, hun werk uitleggen en laten uitvoeren want om kwart voor tien is het weer raak. Het vliegrooster ligt op mijn bureau dus ik houd het goed in de gaten.
"Om kwart voor tien mogen jullie de hele tijd je drinken opdrinken en je eten opeten en in je neus peuteren want het is weer druk, druk druk boven ons hoofd, we kunnen niet werken".
En zoiets dus dag in dag uit. Heel afwisselend!

Ook 'snachts hetzelfde:
Blijf maar op tot 1 uur,en ga dan rustig slapen tot 4 uur. Daarna ga je je agenda in vullen, wanner de vliegtijden zijn en andere nuttige dingen doen, tenminste als je je slaperige hoofd er bij kunt houden. Wellicht kun je dan om 6 uur nog even doezelen en wat dromen over de wijsheid van deze mevrouw.

Geplaatst door Vos uit Uitgeest

Bij mevrouw Schultz-verhagen zijn het niet
alleen de landsgrenzen die vervagen........
Volgens mij ook haar hersencellen!
Hoe is het mogelijk dat zo iets staatssecretaris is geworden, zeker weten niet door haar capaciteiten.
In zekere zin worden wij in deze regio reeds
geleefd door de luchtvaartlobby, want lekker
een rustig stukje muziek draaien kan al lang
niet meer zonder een hoofdtelefoon op.
Dit is slechts 1 voorbeeld, er zijn er zeker
tallozen. Ik heb voor deze staatssecretaris
maar 1 oplossing: ga in de wei staan grazen!

Geplaatst door Gerard uit NULL

Schulz wil dat de luchtvaartsecor als een Hoger Macht naar believen kan bepalen hoe de mensen hier op aarde moeten leven. Is ze wel goed wijs? Is de VVD wel goed wijs? Die de Krom in ieder geval ook niet. Wat een Plaat voor zijn kop heeft die man. Knap manipulator en intrigant overigens, petje af. Maar hij is in mijn ogen een doortrapte misdadiger tegen de mensheid. CDA, recht je rug en handel volgens die C in jullie naam. Of is die inmiddels ook verworden tot de C van Commercie? Tjong wat een angshazen zijn jullie bij het CDA. Zeker bang voor een vallend kabinet?