Schiphol twee na duurste luchthaven in Europa

(ANP)(
DE MEERN - Schiphol is de op twee na duurste luchthaven in Europa. Dat komt vooral omdat de veiligheidskosten aan de klant worden doorberekend. Dat stelt het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) in een woensdag verschenen onderzoek.
Van de grote luchthavens binnen de Europese Unie zijn alleen Kopenhagen en Parijs Charles de Gaulle duurder. De ANVR onderzocht de opbouw van de prijs van luchtvaarttickets, de verschillen in brandstoftoeslagen tussen luchtvaartmaatschappijen en de uiteenlopende luchthavenbelastingen.
Uit het onderzoek ‘Jungle van taxen en toelagen in de luchtvaart’ blijkt dat er op de ‘kale’ ticketprijs (retour met tussenstop) wel veertien toeslagen kunnen zitten die door diverse instanties worden geheven. Voor een consument is het vrijwel onmogelijk na te gaan of deze toeslagen terecht en op de juiste wijze zijn berekend. De toeslagen staan in het ticket vermeld in voor de klant onbegrijpelijke codes. Vliegtuigmaatschappijen geven vrijwel geen uitleg, aldus het ANVR.
Vliegen wordt goedkoper, constateert het onderzoek. De gemiddelde ‘kale’ ticketprijs is in de afgelopen veertien jaar 11,4 procent gedaald. Als die prijs de inflatie had gevolgd, zou het ticket 58 procent duurder zijn geweest dan nu.
Daartegenover staat dat de taxen en toeslagen in de afgelopen jaren explosief zijn gestegen. Na 2001 is zelfs sprake van een versnelde stijging; steeds meer kosten van het vliegen worden buiten de ‘kale’ ticketprijs gehouden. Bovenop die prijs ligt momenteel 70 procent aan toeslagen en taxen.
De belastingen verschillen aanzienlijk tussen luchthavens en -maatschappijen. Londen City is bijna twee en en half keer zo duur als Londen Gatwick. Ook zijn er tussen maatschappijen grote verschillen in brandstofheffingen op dezelfde routes. De toeslag kan meer dan een kwart verschillen.
Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam
“Bovenop die prijs ligt momenteel 70 procent aan toeslagen en taxen.”
En de burger op de grond, die alle ellende te verwerken krijgt van de toename van het aantal vliegbewegingen, gaat er alleen maar 95% op achteruit omdat zijn woonomgeving sinds februari 2003 vrijwel continue blootstaat aan grote aantallen decibellen.
De sector groeit, de belasting is gegroeid, de compensatie (PROGIS) wordt steeds verder uitgekleed.
En de sector maar janken over strenge milieuregels.