Platform Vlieghinder Kennemerland
 

PvdA ziet weinig in tweede luchthaven in zee

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 899 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
 PvdA ziet weinig in tweede luchthaven in zee

HAARLEM - De PvdA voelt niet voor een tweede luchthaven in zee voor de kust van Noord-Holland. In plaats van de discussie hierover te heropenen moet de provincie de geluidsoverlast en de luchtvervuiling terugdringen, zo vindt de partij. De statenfractie van de PvdA zal dat maandag (24 april) tijdens de discussie over de Contourennotitie Schiphol in Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten laten weten.

“Wij vinden dat er genoeg start- en landingsbanen zijn”, zegt PvdA-fractievoorzitter Peter Visser, die wel het verplaatsen van vluchten naar Lelystad Airport als optie noemt. “Nu inzetten op de aanleg van een tweede luchthaven in zee, zoals CDA en VVD suggereren, is het weer jaren vooruitschuiven van een werkelijke verbetering op Schiphol nu. Het laat mensen in onzekerheid, maar ook Schiphol zelf.” Hoewel de PvdA toegeeft dat een luchthaven in zee de geluidsoverlast zou terugbrengen, stelt de partij grote vraagtekens bij de bereikbaarheid van zo’n luchthaven.

Volgens de PvdA leidt een uitbreiding van het aantal start- en landingsbanen op Schiphol tot meer geluidsoverlast en meer luchtvervuiling. De partij kiest voor een betere indeling van de bestaande banen. Visser: “Dan weten zowel Schiphol en omgeving waar men aan toe is, en kan er ook op geïnvesteerd worden. Ook wij zullen dan als overheden onze inzet daarop moeten plegen en fors investeren in een goede bereikbaarheid van Schiphol voor de mensen die daar moeten zijn als passagier of als personeel.”

De Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers bepleitte onlangs een nieuw onderzoek naar de mogelijkheid om op de lange termijn een nevenvestiging van Schiphol voor de kust te bouwen. Staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer) besloot drie jaar terug alle onderzoeken naar de verplaatsing van Schiphol naar de Noordzee stop te zetten. Kustgemeenten en milieubeweging waarschuwden voor horizonvervuiling en geluidshinder.


Reacties op dit bericht