Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Onrust over sloop woningen rond Schiphol’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 714 
|
 De Telegraaf 
 ‘Onrust over sloop woningen rond Schiphol’

HOOFDDORP - In de gemeente Haarlemmermeer is onder burgers onrust ontstaan over het plan om voor de verdere groei van Schiphol hele dorpen en wijken te slopen. Volgens wethouder M. Bezuijen (VVD) van Schipholzaken zijn er bij het raadhuis in Hoofddorp vele telefoontjes binnengekomen van ongeruste mensen die bang zijn dat ook hun huis straks wordt gesloopt.

De Raad voor Verkeer en Waterstaat stelde donderdag in een advies aan staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) dat Schiphol de ruimte moet krijgen om verder te groeien. Zo zouden vliegroutes moeten worden gebundeld, waardoor bepaalde omwonenden van Schiphol extra geluidsoverlast krijgen. Die dorpen en wijken zouden kunnen worden gesloopt, zegt de Raad. Wethouder Bezuijen vindt dat op dit moment echter “onbespreekbaar”.

De lokaal bestuurder vindt dat staatssecretaris Schultz snel helderheid moet geven over het plan. “Anders blijft het boven de markt hangen. Dit voedt het wantrouwen van de burgers tegen de overheid en tegen Schiphol. Als Den Haag vindt dat er woningen moeten worden gesloopt om Schiphol te laten groeien, dan moeten ze dat morgen aan de burgers komen uitleggen.”

De Haarlemmermeerse wethouder noemt het advies van de Raad typisch een plan van een “stel kamergeleerden”. “Er staat in dat Schiphol misschien een zesde en zevende baan moet krijgen. Aan die discussie zijn we helemaal nog niet toe. Ook wordt de mogelijkheid van een vliegveld in zee weer geopperd. Dat is al een keer onderzocht en afgewezen vanwege de enorme investeringen.”

Bezuijen heeft zich ook gestoord aan de manier waarop het advies in de openbaarheid is gekomen. “De Raad heeft allerlei mensen geraadpleegd voor informatie, lees ik. Maar waarom worden de betrokkenen in de regio daar niet bij betrokken? Die hebben er dagelijks mee te maken. Wij als lokaal bestuur merken de gevolgen, want de vliegtuigen komen niet in Den Haag over.”


Reacties op dit bericht