Platform Vlieghinder Kennemerland
 

OAG: eind 2008 forse capaciteitsreductie wereldwijde luchtvaart

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 768 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
  OAG: eind 2008 forse capaciteitsreductie wereldwijde luchtvaart

WASHINGTON - Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zullen in het vierde kwartaal van 2008 zeven procent minder vliegtuigstoelen aanbieden dan in dezelfde periode in 2007. Dat blijkt uit gegevens van OAG (Official Airline Guide), een internationaal opererend bedrijf dat vluchtgegevens verzamelt. De capaciteitsafname komt voor 33 procent op het conto van de Amerikaanse binnenlandse luchtvaartmarkt.

Met het oog op de hoge brandstofprijzen en verslechterende economische situatie hebben veel grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen flinke capaciteitsreducties aangekondigd. Honderden vliegtuigen worden aan de grond gehouden en vluchten worden geschrapt. Alleen in de VS zijn eind dit jaar twintig miljoen stoelen minder beschikbaar; wereld gaat het om bijna zestig miljoen stoelen.

Niet alleen in de VS is sprake van een capaciteitsreductie; ook in Europa en Azië schrappen steeds meer maatschappijen in het netwerk. Volgens OAG heeft de huidige dip de potentie om uit te groeien tot de meest wijdverspreide crisis uit de geschiedenis van de luchtvaartsector. In Azië gaat het volgens OAG om een capaciteitsvermindering van mogelijk dertien procent.

Positieve uitzondering zijn overigens transatlantische routes. Het aantal vluchten tussen Noord-Amerika en Europa ligt in het vierde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder één procent hoger, terwijl de capaciteit met twee procent stijgt. De groei is echter een stuk minder sterk dan in voorgaande jaren.

Volgens Steve Casley, operationeel directeur bij OAG, voorspelt de huidige ontwikkeling niet veel goeds. “De gegevens spreken voor zich. De luchtvaart had een goede drie jaar nodig om te herstellen van de klap in 2001, toen de capaciteit met vijf procent en het aantal vluchten met zeven procent afnamen. Een stabiele jaarlijkse groei sinds 2002 lijkt te kelderen in het vierde kwartaal van dit jaar door een ongekende wereldwijde afname van zeven procent.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Victor uit Krommenie


Geplaatst door Observer uit Nederland

Het zal tijd worden dat er reductie optreedt
Van een kennis die nu en dan familie in Zuid Afrika bezoekt hoor ik vaak, dat toestellen soms half leeg vliegen, en dat kennelijk niettemin winst gemaakt kon worden.

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Rationalisatie van de luchtvaart !

Geplaatst door Ton2 uit castricum

Observer,

Als ze structureel half leeg gaan vliegen wordt er op een bepaald moment wel ingegrepen hoor, het duurt in luchtvaartland alleen even voor ze zoiets begrijpen (ze zijn aan alle kanten verwend en gewend aan groei).