Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Meer vliegtuigklachten uit Hoofddorp en Nieuw-Vennep

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 677 
|
 Haarlems Dagblad 
 Meer vliegtuigklachten uit Hoofddorp en Nieuw-Vennep

SCHIPHOL -
Het aantal mensen dat vorig jaar een klacht indiende over vliegtuigherrie is met bijna een kwart afgenomen. Dat laat onverlet dat in Nieuw-Vennep en Hoofddorp juist meer mensen last hadden van vooral starts.

Dat blijkt uit het jaarverslag (november 2008 tot en met oktober 2009) van het bewoners aanspreekpunt Schiphol (BAS). Al in sinds 2005 daalt het aantal klagers, met uitzondering van 2008 toen een proef werd uitgevoerd met meer vluchten op de Zwanenburgbaan. Het aantal klagers is sinds 2005 gedaald van 8378 naar 5275. Daarbij doet de ene persoon een klacht over een specifieke vlucht, terwijl een ander over een periode klaagt. Een groep van 101 veelklagers is goed voor 83 procent van de meldingen. Een bewoner uit Leimuiden is recordhouder met 73.429 klachten. Zeven andere recordklagers zijn in 2009, waarschijnlijk moedeloos gestreden, gestopt.

In deze regio kwamen vorig jaar minder klachten binnen uit Haarlem, Badhoevedorp, Zwanenburg, Velserbroek, Spaarndam, Amsterdam en Castricum. Daar staat tegenover dat meer Hoofddorpers, Vennepers en Heemstedenaren zijn gaan klagen. Dat is gekomen doordat de Kaagbaan aanzienlijk meer is gebruikt voor starts. Met name afgelopen zomer stond er steevast een zuidwestenwind en dan stijgen de toestellen bij voorkeur van de Kaagbaan op en landen op de Polderbaan. Omdat het vliegverkeer op Schiphol met negen procent afnam, was het ook minder vaak nodig om in de spitsuren ook vanaf de Aalsmeerbaan op te stijgen.

Verder vliegt een deel van de toestellen die naar Scandinavië en Azië moeten via een vaste route tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep door. Bewoners in het zuiden van Nieuw-Vennep en in Floriande kregen zo meer herrie over zich heen.


Reacties op dit bericht