Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Marechaussee beëindigt actie Milieudefensie op Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 861 
|
 Telegraaf 
 Marechaussee beëindigt actie Milieudefensie op Schiphol

SCHIPHOL - De marechaussee heeft vrijdag tegen 13.00 uur een einde gemaakt aan een actie van Milieudefensie in het hoofdkantoor van de luchthaven Schiphol. De marechaussee ‘leidde’ hen naar buiten. Geen van de activisten is aangehouden.

Een groep van ongeveer veertig actievoerders was rond 10.30 uur het gebouw binnengevallen. Hun protest richtte zich tegen Schiphol-directeur Cerfontaine: de organisatie betwijfelt of de topman maatregelen wil nemen om de geluidsoverlast door vliegtuigen terug te dringen.

De activisten, onder wie omwonenden van Schiphol, hingen in het gebouw posters op, onder meer met een lijst van tien punten voor een schoner en stiller Schiphol. Zij deden zich voor als sollicitanten voor de baan van Cerfontaine, omdat ze vinden dat de luchthaven op zoek moet naar een meer milieubewuste topman. „We hebben weinig fiducie in de Schiphol-topman om het beleid, met al dan niet scherpere geluids- en milieunormen, dat in de maak is uit te voeren”, aldus een woordvoerder van Milieudefensie.

De ‘sollicitanten’ hadden nette kleding aan en droegen laptops bij zich om in de hal van het Schipholgebouw een mobiel kantoor in te richten. De organisatie wilde de actie 24 uur volhouden. De activisten hadden een dagvullend programma gemaakt, dat onder meer bestond uit workshops die in de lobby werden gehouden. „Als Schiphol de hele dag doorvliegt, blijven wij ook de hele dag hier zitten”, aldus de woordvoerder van de milieuorganisatie.

De demonstranten liepen vooruit op de politieke evaluatie van de Wet luchtvaart, die de komende tijd plaatsheeft. Ze vrezen dat de directie van de luchthaven geen gehoor wil geven aan punten van milieuorganisaties en omwonenden.

„We begeven ons vandaag in het hol van de leeuw”, zei een woordvoerder van Milieudefensie. „Hier worden de plannen gemaakt om de luchthaven te laten groeien. Wat ons betreft is het tijd de directie te vervangen.” Ze eisten onder meer dat Schiphol tussen 23.00 en 07.00 uur dichtgaat voor vluchten die overlast veroorzaken, en willen tolheffing op autowegen rond de luchthaven.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Erwin. von der Meer uit Castricum

Hoewel ik van huis uit geen geboren actievoerder ben heeft deze actie mijn grote persoonlijke sympathie. Waarom? Omdat de ontwikkeling van de evaluatie Wet Luchtvaart dit toenemend vraagt. Hoe eerlijk is het dat verbeteringen die op het gebied van geluidsoverlast/hinder gerealiseerd kunnen worden automatisch vertaald mogen in een toename van vliegbewegingen als het Totale Geluids Volume maar niet overschreden wordt. Kortweg de geluidsoverlast/hinder blijft hetzelfde alleen wordt die na verbeteringe veroorzaakt door meer vliegtuigen. Dit is toch niet eerlijk naar de omwonenden toe. Waartoe hebben zij zoveel tijd en energie gestoken in het indienen van verbetervoorstellen? Toch niet om de sector te helpen aan meer capaciteit m.b.t. vliegbewegingen, of.....? Zolang dit soort grove onrechrvaardigheden mogen plaatsvinden in dit zgn. beschaafde land dan blijft uiteindelijk niets anders over dan actievoeren. Heel vervelend, niet leuk maar onvermijdelijk en daardoor best goed voorspelbaar. Met deze actie van Milieudefensie zal het niet blijven. Mind my words.

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Goed idee, meer actie.
Dan wel nu doen ivm de evaluatie, politieke aandacht zou er nu enigszins moeten zijn.