Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘KLM dupe van vete EU-VS’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 843 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
 ‘KLM dupe van vete EU-VS’

AMSTELVEEN - De KLM ziet vooral politiek in het concurrentiebesluit van de VS om de fusie van Air France en KLM (nog) niet de voordelen te geven waarop was gerekend. “Luchtvaartmaatschappijen uit Amerika wordt het daarmee nu onmogelijk gemaakt om onbeperkt naar alle EU-bestemmingen te vliegen”, meldt de KLM tegenover Telegraaf luchtvaartjournalist Arnold Burlage.

Donderdagavond laat werd bekend gemaakt dat het Amerikaanse Department of Transport (DOT) bepaalde dat Northwest Airlines haar banden met Air France, Delta en andere SkyTeam-leden niet mag intensiveren. Northwest hoopte door het maken van ondermeer prijs- en marketingafspraken te kunnen profiteren van de voordelen die een wereldwijde alliantie biedt. Het ministerie van transport vreest echter een machtsblok die de passagier niet ten goede komt. De belangrijkste reden voor die veronderstelling is de aanwezigheid van Delta Air Lines binnen de alliantie.

Northwest, de maatschappij waarmee de KLM in een lucratieve transatlantische alliantie al tien jaar samenwerkt, dreigt nu die samenwerking te moeten verminderen, als gevolg van de volledige fusie met Air France. Het transatlantische vliegverbond brengt jaarlijks bijna €2 miljard in het laatje.

Plaatsvervangend president-directeur Peter Hartman van de KLM geeft tegenover de Telegraaf toe dat de klap hard aankomt. “Het lijkt vooral een politiek besluit. Het nieuwe verdrag tussen de EU en de VS voor een volledige liberalisering van de luchtvaart is vorige zomer door Duitsland en Engeland opgehouden. Het besluit in de VS is daarop nu mogelijk het antwoord om het verdrag onder druk te zetten”, aldus de KLM-directeur.

“Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk alles toch goedgekeurd zal worden. Het langer afwijzen van het luchtvaartverdrag kan voor maatschappijen als British Airways niet worden volgehouden; dat loopt desastreus af. De tegenstanders moeten dus door de bocht. Het duurt wel langer dan we verwacht hadden”, meldt hij in de krant.

De KLM-directeur meldt verder overtuigd te zijn van de juiste keuzen om door te gaan op de ingeslagen weg. De fusie en de samenwerking met al onze partners is niet alleen goed voor de maatschappijen, die het vooral in de VS moeilijk hebben, het is even profijtelijk voor passagiers.”


Reacties op dit bericht