Platform Vlieghinder Kennemerland
 

CDA dreigt privatisering Schiphol te blokkeren

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 758 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
  CDA dreigt privatisering Schiphol te blokkeren

AMSTERDAM - De CDA-fractie in de Eerste Kamer heeft grote bedenkingen bij de privatisering van Schiphol. Hierdoor groeit de kans dat de Eerste Kamer het plan van VVD-minister Gerrit Zalm (Financiën) tegenhoudt. “Er hoeven maar een paar man tegen te zijn, en het gaat niet door”, zegt CDA-senator Wolter Lemstra deze week in Elsevier.

De Tweede Kamer lijkt akkoord met het voorstel van minister Zalm om een deel van de aandelen Schiphol nog dit jaar naar de beurs te brengen, en de rest onderhands aan investeerders te verkopen, maar Lemstra is niet overtuigd. “Zalm heeft gewoon geen denderend verhaal. Ik vraag me af welk probleem hij eigenlijk aan het oplossen is. Het gaat fantastisch met de luchthaven.”

Dat Schiphol een beursnotering wil hebben om met eigen aandelen buitenlandse overnames te plegen, maakt op Lemstra geen indruk. “Daar zie ik het nut niet van in. De voorbeelden van overnames in het buitenland zijn geen groot succes.” Bovendien staat, zo vindt Lemstra, niet vast dat met de beoogde privatisering de publieke belangen zijn gewaarborgd. “Die moet je niet zomaar verkwanselen.”

Volgens Lemstra is het mogelijk dat de Eerste Kamer het privatiseringsvoorstel van Zalm en VVD-staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat wegstemt. Hij gaat ervan uit dat PvdA en D66 in de Eerste Kamer tegen zullen stemmen, evenals de kleine fracties. “Het hangt op de VVD en het CDA,” zegt Lemstra.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Zie mijn reactie onder NRC bericht later op deze pagina
Jan Griese