Amsterdam: kabinetsstandpunt over toekomst Schiphol vlees nog vis
SCHIPHOL - Het kabinet probeert in haar jongste standpunt voor het beleid van Schiphol zowel de geit als de kool te sparen. Dat vindt Lodewijk Asscher, wethouder Economische Zaken en Financiën en loco-burgemeester van Amsterdam. Asscher sprak woensdag (14 juni) tijdens een topconferentie over de toekomst van Mainport Schiphol, een bijeenkomst waarbij bestuurders uit politiek en luchtvaartsector met elkaar van gedachten wisselden.
De wethouder gaf aan wel ‘enkele goede punten’ in het tientallen pagina’s lange kabinetsstandpunt te hebben gevonden, maar typeerde het dossier desondanks toch als ‘vlees nog vis’. Collega-wethouder Arthur van Dijk van de gemeente Haarlemmermeer sloot zich bij Asscher aan. Volgens beide politici ontbreekt het in het standpunt aan daadkrachtige maatregelen ten gunste van inwoners van de regio rond Schiphol. Van Dijk: “de lusten van een belangrijke mainport Schiphol worden wel duidelijk naar voren gebracht, maar op welke manier de omwonenden wegens de lasten gecompenseerd worden, dat is niet helder.”
Stroperig
Volgens Gerard Helming van reisorganisatie Thomas Cook ontbreekt het de landelijke politiek aan lef en verbeeldingskracht, waardoor de besluitvorming over Schiphol veel te stroperig is.
Directeur Jan Stoutenbeek van Projectbureau Zuidas hield zich over een beursgang van Schiphol op de vlakte. Het projectbureau, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het zakendistrict ten zuiden van Amsterdam, overweegt een transformatie tot een private onderneming. Vanwege de nauwe band tussen de Zuidas en Schiphol zouden beide bedrijven een belang in elkaar kunnen nemen. Schiphol en Zuidas zijn daarover met elkaar in gesprek.
Hoogleraar luchtvaarteconomie Jaap de Wit van de Universiteit Amsterdam wees de politici en ondernemers op het belang van Schiphol voor de economie. Volgens De Wit kan een afname van het aantal vluchten op de luchthaven leiden tot een negatief welvaartseffect van honderden miljoenen euro. “Ik snap dat politici zich met het oog op verkiezingen moeten bezig houden met de gevolgen van luchtvaart voor omwonenden. Maar het verbaast me wel eens hoe weinig er gesproken wordt over de enorme belangen voor de transportmarkt.”
Een groot gedeelte van de passagiers die via Schiphol worden vervoerd, gebruikt de luchthaven als overstapstation en hebben Nederland niet als reisdoel. In de discussie over de groei van de mainport wordt volgens De Wit nog wel eens geringschattend gesproken over het nut van transferpassagiers. De hoogleraar schetste een doemscenario voor Schiphol als er beleid komt dat het wegvallen van transferpassagiers tot gevolg heeft. “Dan houden we twee levensvatbare routes naar verre bestemmingen over: Paramaribo en New York.”
Geplaatst door Rob uit NULL